A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése.
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma (egy apró kis piros bogyóban több C-vitamin van, mint egy egész citromban), nagyon jó gyulladáscsökkentő, vízhajtó hatású. Kevesebben tudják, hogy csökkenti a zsírok felszívódását is. Lekvár formájában igen jó székrekedésre, teaként pedig vízhajtó hatású és veseproblémák esetén is természetes segítséget nyújt.
Mikor szedjük?
Szeptember és november közötti időszakban, amikor már megcsípte a bogyókat az első dér és szép pirosra értek már. Nagyon figyeljünk, hogy ne olyan bokorról szedjük, ami út, vasút mellett van. És még egy jó tanács: húzzunk kesztyűt, mert a szőrök irritálják a bőrt, erős viszketésnek, kipirosodásnak tesszük ki érzékenyebb bőrünket. És még vár ránk a tisztítása is!
Hogyan tároljuk?
Tisztítjuk, magozzuk, szabad levegőn szárítjuk. Ha csontkeményre száradt, vászonzacskóban akasszuk fel szellős, száraz helyen. Bár ez rendkívül „macerás”, megéri a sok fáradozás, hálás lesz a család is és a barátok is, akiknek karácsonykor már adhatjuk is ajándékba a sok csipkebogyó finomságot.
Kb. fele súlyú szárított bogyó lesz, mint a friss bogyók súlya.
Most nézzük, mit is készíthetünk belőle!
Néhány kipróbált, jól bevált ötlet (mind, mind a nagyik receptjeiből):
- Csipkebogyó tea
A bogyókat legalább 12 órán át áztassuk hideg vízben. Szigorúan hideg vízben! Eltérően a legtöbb teától nem szabad forrázni, mert jelentősen csökken a forrázás hatására a csipkebogyó C-vitamin tartalma.
Egy bögre hideg vízhez egy csapott kanál bogyót kell számolni. ha valaki nem szereti teljesen hidegen, maximum langyosra melegíthető, hogy megőrizze gyógyhatását.
Napi 2-3 csésze csipkebogyó tea csodákra képes!
- Csipkebogyó szörp
A megmosott bogyókat összezúzzuk, 1 liter gyümölcsre 2 liter vizet öntünk és lassú tűzön felforraljuk. Két napig állni hagyjuk, természetesen lefedve, nehogy valami beleessen. Közben többször megkevergetjük. Keverjük, nem esszük!
Harmadik nap átszűrjük, minden literhez 70 dkg cukrot és egy késhegynyi borkősavat számítunk.
A cukrot kevéske vízzel sziruposra főzzük és a habot leszedjük. Beletesszük a borkősavat, feloldjuk és az egészet a gyümölcsléhez öntjük. Üvegbe töltjük és lekötjük.
- Csipkebogyó lekvár, avagy a hecsedli
1 kg megtisztított bogyót megfőzünk, szitán áttörjük és 50 dkg cukorral átfőzzük. Üvegbe tesszük, tetejére kis szalicilt teszünk és dunsztban hűlni hagyjuk.
Lekvár nyersen, ahogy ma szeretjük (ezt a nagymamák nem ismerték):
A bogyókat megmossuk, kimagozzuk, 4 napig állni hagyjuk és amikor megpuhult, ledaráljuk. Ugyanannyi súlyú cukrot keverünk hozzá, mint a gyümölcspüré súlya. Üvegbe tesszük, jól lekötjük. 2évig áll el, tartósítószer nélkül. Állítólag, mert nálunk addig még sosem maradt meg!
- Csipkebogyó sajt
Megtisztítunk 5 kg érett bogyót, majd pár napig hagyjuk megpuhulni. Ezután mixerrel pépestíjük és átszűrjük szitán. Azonos mennyiségű cukrot teszünk a péphez (kb. 3,4- 3,6 kg). Egy edényben kb. 2 órán át kevergetjük, amíg egy tömör massza nem lesz. Tilos főzni! Bármilyen alakúra formázhatjuk, majd szellős helyen hagyjuk megszáradni. Két jó tanács: legyen mellettünk valaki, aki be tud segíteni a két órás kevergetésbe és jó nagy mennyiséget csináljunk, mert nagyon gyorsan fogy:)
És most az Urakra is gondolva:
- Csipkebogyó bor
A bogyókat mosás után összeszúzzuk és ledaráljuk és egy napig pihenni hagyjuk. 1 kg darálékot nagy dunsztos üvegbe teszünk és ráöntünk 4 liter vizet, hozzá adunk 1,5 kg cukrot és 2 dkg sörélesztőt. Az üveget azonnal lekötjük vászonnal és szobahőmérsékleten tartjuk, miközben minden nap megkeverjük. Amikor az erjedés befejeződik (kb. 20-30 nap) a folyadék letisztul. Átszűrjük és palackozzuk. Igazi ritkasággal lephetjük meg a családot!
Sok sikert és türelmet!