Még főiskolás koromban főztük a szakestekre a krampampulit, azóta is minden évben így év vége felé elkészül pár liter. Vigyázat, a klasszikus forralt bornál sokkal ütősebb!
Hozzávalók:
- Naracshéj (a fehér rész eltávolítva)
- Aszalt gyümölcsök (szilva, datolya, meggy, áfonya, füge, mazsola)
- Apróbbra tört dió és mandula
- Meggy (befőtt, vagy fagyasztott)
- Kb. 4 dl rum
- 1 liter száraz vörösbor
- 1 liter fekete tea elkészítve
- 50 dkg cukor.
Elkészítése:
Egyszerűbb verzió:
A gyümölcsöket áztassuk rumba legalább 24 órára. Utána melegítsük fel a bort, öntsük a a gyümölcsre, majd öntsük hozzá a meleg fekete teát is, melybe közbe beleraktuk a cukrot is. Hagyjuk az egészet összerottyanni a tűzön és már ihatjuk is. Melegen, hidegen is kitűnő ital.
Kicsit macerásabb, de ízletesebb változat:
A gyümölcsöket tegyük egy tálba, aminek a tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk. Tegyük a szűrőbe a cukrot (ebben az esetben kockacukrot használjunk). Locsoljuk meg a rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a gyümölcsre csepeg. Amikor a láng elaludt, öntsünk rá a vörösbort és az el nem olvadt cukrot. Öntsük hozzá a fekete teát.
A bátrabbak a fekete teát el is hagyhatják, de felelősséget nem vállalok :)
Egészségünkre! De vigyázzunk a mértékre :)