Egészség, táplálkozás, testmozgás, gyógyászat és minden a test és lélek harmóniájáért

Egészséges Élet 40 felett

Egészséges Élet 40 felett

A legjobb krampampuli recept

Vigyázat, a vendégek nem akarnak elmenni!

2014. december 02. - Gyöngyvirág40

Még főiskolás koromban főztük a szakestekre a krampampulit, azóta is minden évben így év vége felé elkészül pár liter. Vigyázat, a klasszikus forralt bornál sokkal ütősebb!

images.jpg

Hozzávalók:

  • Naracshéj (a fehér rész eltávolítva)
  • Aszalt gyümölcsök (szilva, datolya, meggy, áfonya, füge, mazsola)
  • Apróbbra tört dió és mandula
  • Meggy (befőtt, vagy fagyasztott)
  • Kb. 4 dl rum
  • 1 liter száraz vörösbor
  • 1 liter fekete tea elkészítve
  • 50 dkg cukor.

 

Elkészítése:

Egyszerűbb verzió:

A gyümölcsöket áztassuk rumba legalább 24 órára. Utána melegítsük fel a bort, öntsük a a gyümölcsre, majd öntsük hozzá a meleg fekete teát is, melybe közbe beleraktuk a cukrot is. Hagyjuk az egészet összerottyanni a tűzön és már ihatjuk is. Melegen, hidegen is kitűnő ital. 

Kicsit macerásabb, de ízletesebb változat:

A gyümölcsöket tegyük egy tálba, aminek a tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk. Tegyük a szűrőbe a cukrot (ebben az esetben kockacukrot használjunk). Locsoljuk meg a rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a gyümölcsre csepeg. Amikor a láng elaludt, öntsünk rá a vörösbort és az el nem olvadt cukrot. Öntsük hozzá a fekete teát.

A bátrabbak a fekete teát el is hagyhatják, de felelősséget nem vállalok :) 

Egészségünkre! De vigyázzunk a mértékre :)

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmod-40-felett.blog.hu/api/trackback/id/tr746948929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása