Régebben rengeteg tejterméket fogyasztottam bár a tejet kb. 6 éves korom óta nem tudom meginni, valamiért undorít, soha nem jöttem rá miért. De joghurt, kefír, tejföl, sajt minden mennyiségben jöhetett. Gyerek koromban mindig azt hallottam, tejet sokat kell fogyasztani, hogy ne törjenek a csontjaid! Akkor csak az okozott problémát, hogy ezt a tehenek nem tudják? Hisz nekik lábnál van és még sem kell nekik, mégis milyen erősek.
Aztán jó pár évvel ezelőtt "ért a sokk", a mikor azt olvasom egy újságcikkben, hogy amerikai tudósok (mert ugye ki más) megállapították, hogy a tej egészségtelen, káros. Na akkor most mi legyen? Aztán jött a következő újságcikk, ami megcáfolta az előzőben leírtakat. És ez így megy azóta is, cikkről cikkre. Tejesek kontra tej ellenesek tábora.
Aztán amikor elkezdtem különböző képzésekre, konferenciákra járni (alternatív gyógymódok), szinte mindenhol le akartak beszélni a tejről. Abban mind egyetértettek, hogy a túlzott tejfogyasztás kimondottan káros és a legtöbb betegség gyógyulását hátráltatja, és erősíti a tüneteket. Elgondolkodtatott, gondoltam, kipróbálom, mi lenne, ha nem ennék tejtermékeket sem.
Ne értsetek félre senkit nem akarok se lebeszélni, se rábeszélni a tejfogyasztásra, csupán összefoglalom az én és a klienseim tapasztalatait, miután lemondtam, lemondtunk a tejtermékekről. Az alábbi tapasztalatok mind olyan embereké, akiknek nem volt tejfehérje, vagy laktóz allergiájuk.
Tehát a tapasztalatok:
- Megszűnt a haspuffadás, ami előtte minden napos volt
- Könyebben ment a fogyás
- Elmúlt az állandó kar viszketés
- Elmúlt az ekcéma
- Megszűnt az állandó torok kaparás
- Jelentősen ritkultak az asztmás rohamok
- Megszűnt a gyakori gyomorfájás
- Javult az emésztés
Ismétlem ezek a MI tapasztalataink, de egy próbát talán megér, ha te is hasonló panaszokkal küzdesz.
Jó, jó de akkor mivel helyettesíthető?
A tehéntej helyett ihatsz szójatejet (ha nem vagy rá allergiás), kókusztejet (isteni a tejbezabi belőle), zabtejet, rizstejet. Ezek közül van olyan, mibe plussz Calcium is kerül. Eleinte furcsa lesz az ízük, próbáld meg vegyesen a tehéntejjel, úgy hogy egyre csökkented a tehéntej és egyre növeled a növényi tej mennyiségét.
Tejföl és főzőtejszín helyett használj kókusztejszínt vagy rizstejszínt, szójatejszínt. Joghurt helyett ajánlom a Joya termékeit.
Próbáld ki a tofut!
Gyakorlatilag minden helyettesíthető. Én egyedül megfelelő ízű, állagú sajtot nem találtam eddig, de bűnözök néha egy kis kemény sajttal.
Az alapanyagokról rengeteg információt találsz az interneten, vagy egy jó ÖKO boltban.